Prepare for the Beijing Games with this Olympic quiz

Jan 30, 2022, 4:53 AM | Updated: 7:01 pm
FILE - The Olympic rings are displayed at the main media center for the Beijing Winter Olympics on ...

FILE - The Olympic rings are displayed at the main media center for the Beijing Winter Olympics on Tuesday, Jan. 18, 2022, in Beijing. (AP Photo/David J. Phillip, File)

(AP Photo/David J. Phillip, File)

How well do you know the Winter Olympics? Try this quiz:

Bronze Medalist (1 point each)

1. What city did Beijing defeat in a close vote to host the 2022 Olympics?

a.) Stockholm, Sweden

b.) Oslo, Norway

c.) Almaty, Kazakhstan

2. Who was the last woman to win back-to-back gold medals in women’s figure skating?

a.) Katarina Witt

b.) Sonja Henie

c.) Peggy Fleming

3. Which country did the U.S. defeat to win an unexpected gold medal in men’s curling in 2018?

a.) Canada

b.) Finland

c.) Sweden

4. What skiing star rebounded from a terrible-looking crash in the men’s downhill in 1998 and won gold medals in that year’s super-G and giant slalom?

a.) Tommy Moe

b.) Fritz Strobl

c.) Hermann Maier

5. Which sport returned to the Winter Olympics in 2002 for the first time since 1948?

a.) Curling

b.) Skeleton

c.) Short track speedskating

6. Brian Boitano of the U.S. defeated Brian Orser of Canada to win the men’s figure skating title in 1988. Which future gold medalist finished third?

a.) Evgeni Plushenko

b.) Aleksei Urmanov

c.) Viktor Petrenko

Silver Medalist (3 points each)

7. Who hosted the Winter Olympics the last time it was held the same year as the Summer Games?

a.) Lillehammer, Norway

b.) Albertville, France

c.) Sarajevo, Yugoslavia

8. Which of the following is the highest?

a.) Total medals won by South Korea in short track speedskating

b.) Total medals won by Norway in biathlon

c.) Total medals won by the United States in snowboarding

9. Which sport uses the Gundersen method?

a.) Nordic combined

b.) Cross-country skiing

c.) Biathlon

10. Which two countries finished 1-2 in the men’s 4x10km cross-country skiing relay for four straight Olympics from 1992-2002 – including three races in which the final margin was under a second?

a.) Italy and Norway

b.) Germany and Norway

c.) Germany and Sweden

11. What year was luge introduced to the Olympic program?

a.) 1964

b.) 1976

c.) 1980

12. What is the only non-European country to win a gold medal in ski jumping?

a.) Canada

b.) Japan

c.) United States

13. Who scored the tying and winning goals in Canada’s overtime victory over the U.S. for the 2014 women’s hockey gold medal?

a.) Hayley Wickenheiser

b.) Meghan Agosta

c.) Marie-Philip Poulin

14. How many gold medals will be contested in freestyle skiing at the Beijing Olympics?

a.) 6

b.) 9

c.) 13

15. Which Dutch speedskater has won 11 medals, the most by any Winter Olympian not representing Norway?

a.) Ard Schenk

b.) Sven Kramer

c.) Ireen Wust

Gold Medalist (5 points each)

16. In 2018, snowboarder Shaun White gave the U.S. a milestone when he won the country’s 100th gold medal in Winter Games history. What sport did the first American gold come in, back in 1924?

a.) Bobsled

b.) Figure skating

c.) Speedskating

17. Which star athlete did NOT win three gold medals in Pyongchang in 2018?

a.) French biathlete Martin Fourcade

b.) Norwegian cross-country skier Marit Bjorgen

c.) Norwegian cross-country skier Johannes Hoesflot Klaebo

18. Which country’s entry finished one spot behind Jamaica in the two-man bobsled in 1988?

a.) Monaco

b.) Taiwan

c.) New Zealand

19. This U.S. speedskater had a chance at a medal taken away when the 10,000m race was called off amid warm weather and melting ice. He then won two golds four years later.

a.) Jack Shea

b.) Irving Jaffee

c.) Eric Heiden

Do You Believe In Miracles? (10-point bonus)

20. The Soviet Union hockey team that lost to the United States in 1980 featured four players who are now in the Hockey Hall of Fame in Toronto. Who are they?

ANSWERS

1. c

2. a

3. c

4. c

5. b

6. c

7. b

8. a

9. a

10. a

11. a

12. b

13. c

14. c

15. c

16. c

17. b

18. c

19. b

20. Viacheslav Fetisov, Valeri Kharlamov, Sergei Makarov, Vladislav Tretiak

___

SCORING

33-63 — World Record

21-32 — Olympic champion

10-20 — Medal contender

0-10 — Back to the trials

___

More AP Winter Olympics: https://apnews.com/hub/winter-olympics and https://twitter.com/AP_Sports

Copyright © The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.

AP

Dallas Cowboys cornerback Anthony Brown (3) strips the ball from New York Giants wide receiver Ster...
Associated Press

Veteran Giants receiver Sterling Shepard has torn ACL

EAST RUTHERFORD, N.J. (AP) — Veteran wide receiver Sterling Shepard tore the anterior cruciate ligament in his left knee on the New York Giants’ final offensive play in their loss to the Dallas Cowboys, coach Brian Daboll said Tuesday. Daboll had indicated after Monday night’s game that the injury to New York’s leading receiver was […]
1 day ago
Stephen F. Austin safety JaTerious Evans brings down the Warner quarterback for a sack during an NC...
Associated Press

‘Whoa, 98-0’: Coach of team on end of huge loss OK with it

Two days after his Warner University football team lost 98-0 to Stephen F. Austin in one of the most lopsided games of all time, Dialleo Burks channeled his inner P.T. Barnum. Like the 19th-century circus impresario once said, there’s no such thing as bad publicity. It was in that vein that Burks recalled a conversation […]
1 day ago
United States' Kahleah Copper runs past South Korea's Heo Yeeun during their game at the women's Ba...
Associated Press

Kahleah Copper’s FIBA diary: Rest, rest, rest

SYDNEY (AP) — Rest, rest and more rest. There’s been a lot of basketball in a short time and finding time to recover has been key to staying fresh and having success. You have to take care of your body. I have to give a huge thank you to the training staff of Courtney (Watson), […]
1 day ago
NASCAR driver Kurt Busch, foreground, helps paint the pit wall pink during 10th annual recognition ...
Associated Press

Kurt Busch hopeful he can return from concussion this year

CONCORD, N.C. (AP) — Kurt Busch said Tuesday he remains “hopeful” he will recover from a concussion in time to race again before the end of the NASCAR season. The 2004 Cup champion has been sidelined since he crashed July 23 during qualifying at Pocono Raceway. He’s so far missed 10 races — both Ty […]
1 day ago
South Florida head coach Jeff Scott, left, and Florida head coach Billy Napier greet each other at ...
Associated Press

Florida, USF, South Carolina move home games ahead of Ian

Florida’s home football game against Eastern Washington scheduled for Saturday has been moved to Sunday because of Hurricane Ian, which is expected to hit the state’s southwest coast on Wednesday. The Gators and Eagles will kick off at noon in Gainesville shortly before NFL games around the country. Playing the game guarantees Eastern Washington a […]
1 day ago
Associated Press

Royal silks back in British horse racing after queen’s death

LONDON (AP) — The famous royal silks are returning to British horse racing for the first time since the death of Queen Elizabeth II. Taking to the track under the ownership of the queen’s heir, King Charles III, Educator will don the purple, red and gold silks for a race at Salisbury on Thursday. Educator […]
1 day ago
Prepare for the Beijing Games with this Olympic quiz